Základy podnikania v poľnohospodárstve (modulový program)
Základy podnikania v poľnohospodárstve |
|
odborná príprava | |
Forma: Moduly: |
denná Modul I.: Základy živočíšnej výroby Modul II.: Špeciálna rastlinná výroba Modul III.: Všeobecné aspekty podnikania v agrosektore |
Cieľ: |
Modul I.: Základy živočíšnej výroby - absolvent modulu je schopný na základe analýzy trhu v danom regióne, analýzy vlastných výrobných podmienok a svojho záujmu, rozhodnúť sa pre konkrétne odvetvie živočíšnej výroby. Je schopný vypracovať si podnikateľský zámer pre zvolený typ produkcie a jeho finalizáciu. Vie sa orientovať v biologických základoch chovu a plemenárskych požiadavkách. Je schopný zorientovať sa v legislatívnych požiadavkách na chovateľa hospodárskych zvierat z hľadiska welfare, veterinárnych predpisov, zoohygieny, protinákazových opatrení a hygieny potravín. Pozná základné požiadavky na techniku chovu a výživu chovaných kategórií zvierat a bude schopný vypracovať si výrobno-finančný plán. Modul II.: Špeciálna rastlinná výroba - Absolvent modulu pozná sortiment ovocných druhov a ich biológiu, nároky na prostredie, je schopný posúdiť vhodnosť podmienok pre pestovanie ovocných drevín. Ovláda technológie najmodernejších pestovateľských systémov pri všetkých základných ovocných druhoch. Získa poznatky o pestovaní jednotlivých druhov zelenín v poľných podmienkach malovýroby i veľkovýroby. Osvojí si základnú agrotechniku, pestovateľské systémy zeleninových druhov určených na priamy konzum, skladovanie a spracovanie. Získa poznatky o pestovaní zeleniny a priesad v zakrytých priestoroch, ako aj vedomosti o technológii pestovania zeleniny na pôde a hydroponickým spôsobom, ktoré sú následne aplikovateľné do praxe. Získa podrobné znalosti z technológie pestovania viniča so zameraním sa na zvyšovanie kvality produkcie a ekologizácie pestovania, odrodovej agrotechnike pestovania viniča, cielenej na produkciu hrozna pre výrobu rôznych kategórií vín. Získa vedomosti o fyziologickej podstate tvorby biomasy viničového kra a možností jej regulovania. Ovláda metódy rozmnožovania a produkcie výsadbového materiálu viniča a praktické postupy v škôlke. Porozumie poznatkom o nárokoch strukovín, olejnín, okopanín na agroekologické Modul III.: Všeobecné aspekty podnikania v agrosektore - absolvent modulu si osvojí základné poznatky týkajúce sa zakladania a registrácie podnikateľských subjektov v poľnohospodárstve, základné princípy daňovej a odvodovej politiky štátu a zmluvných vzťahoch v poľnohospodárstve, osobitne zmlúv týkajúcich sa nájmu poľnohospodárskej pôdy. Orientuje sa v poskytovaní schém pomoci v oblasti priamych platieb v zmysle nariadenia vlády č. 342/2014 Z.z., ktorými sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v poľnohospodárstve v súvislosti so schémami oddelených priamych platieb a opatrení rozvoja vidieka. Získa základné znalosti v oblasti dodržiavania GAEC a dodržiavania požiadaviek a noriem tzv. "krížového plnenia". |
Cieľová skupina: |
Modul I.: Základy živočíšnej výroby - samostatne hospodáriaci roľníci, farmári, začínajúci podnikatelia v poľnohospodárskej výrobe, mladí farmári, rodinní Modul II.: Špeciálna rastlinná výroba - SHR, farmári, začínajúci podnikatelia v poľnohospodárskej výrobe, mladí farmári, zamestnanci malých poľnohospodárskych podnikov Modul III.: Všeobecné aspekty podnikania v agrosektore - samostatne hospodáriaci roľníci, farmári, začínajúci podnikatelia v poľnohospodárskej výrobe, mladí farmári, rodinní farmári, zamestnanci malých poľnohospodárskych podnikov, mikropodnikov |
Rozsah: | Modul I.: 30 hodín, Modul II.: 67 hodín, Modul III.: 40 hodín |
Miesto konania: | Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií |
Termín/y: | podľa záujmu |
Odborný garant: |
Modul I.: Základy živočíšnej výroby - prof. Ing. Ondrej Debrecéni CSc. Modul II.: Špeciálna rastlinná výroba - Ing. Ján Mezey PhD. Modul III.: Všeobecné aspekty podnikania v agrosektore - Ing. Mária Debrecéniová CSc. |
Program: |
Modul I.: Základy živočíšnej výroby
Modul II.: Špeciálna rastlinná výroba
Modul III.: Všeobecné aspekty podnikania v agrosektore
|
Organizačný garant: | Ing. Zuzana Repiská |
Tel.: | 037/7910 231, 0902 920 860 |
Fax: | 037/7910 159 |
E-mail: | [email protected] |
Poznámka: |
Vzdelávací program je akreditovaný MŠVVaŠ SR, číslo akreditácie: 2782/2015/41/5 Vzdelávací program je zostavený do modulovej štruktúry z toho dôvodu, aby si účastník vzdelávania mohol vybrať iba |