Svetový deň bezpečnosti potravín 2020
Svetový deň bezpečnosti potravín 2020
Bezpečnosť potravín sa týka všetkých
Druhé oslavy Svetového dňa bezpečnosti potravín (WFSD) sa budú konať 7. júna 2020 s cieľom upriamiť pozornosť a inšpirovať k prevencii voči rizikám a chorobám majúcim pôvod v potravinách, prispievať tak k zvyšovaniu potravinovej bezpečnosti, skvalitňovaniu ľudského zdravia, hospodárskej prosperity, poľnohospodárstva, rozvoju trhov a cestovného ruchu a k trvalo udržateľnému rozvoju.
Po úspechu prvej oslavy v roku 2019 prichádza WFSD aj v tomto roku s výzvou na záväzok zvyšovania potravinovej bezpečnosti, ktorý bol prijatý na konferencii v Addis Abebe a na Ženevskom fóre v roku 2019 pod heslom „Budúcnosť potravinovej bezpečnosti“. WHO v spolupráci s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) s potešením podporuje úsilie členských štátov sláviť Svetový deň bezpečnosti potravín.
Kampaň prebiehajúca pod heslo „Bezpečnosť potravín sa týka každého“ propaguje globálne povedomie o bezpečnosti potravín a vyzýva krajiny a subjekty s rozhodovacou právomocou, ale aj súkromný sektor, občiansku spoločnosť, organizácie OSN a širokú verejnosť, aby realizovali príslušné opatrenia.
Bezpečnosť potravín je spoločnou zodpovednosťou vlád, výrobcov a spotrebiteľov. Na ceste potravín z farmy na stôl musí každý zodpovedne zastať svoju úlohu, aby jedlo, ktoré konzumujeme, bolo bezpečné a zdravé. Oslavami Svetového dňa bezpečnosti potravín (WHO) sa WHO usiluje začleniť bezpečnosť potravín do verejnej agendy a celosvetovo redukovať chorobnosť spôsobenú potravinami