Edu: Virtuálne vzdelávacie prostredie

Pôdohospodárske poradenstvo

Katalóg poradenských produktov

Katalóg poradenských produktov

  Návrat na zoznam poradenských produktov

Vybrali ste si oblasť - 5. Výživa rastlín a pedológia / 5.11. Optimalizácia výživy a hnojenia zeleniny na poľnohospodárskom podniku

Fokusová oblasť: 2A
Popis poradenského produktu

1. Názov poradenského produktu: Optimalizácia výživy a hnojenia zeleniny na poľnohospodárskom podniku
2. Stručný popis poradenských činností a ich rozsah: V súčinnosti s farmárom uskutočniť analýzu konkrétnych výživárskych problémov pri pestovaní zeleniny. Urobiť prehliadku porastov zeleniny, odobrať vzorky pôdy a rastlín a stanoviť obsah prístupných živín v pôde a prijatých živín v listoch zeleniny. Zo získaných výsledkov agrochemických analýz vypracovať písomnú správu o reálnom výživnom stave zeleniny s konkrétnym návrhom výživárskych opatrení na aplikovanie príslušných dávok živín do pôdy alebo na listovú výživu v súlade s princípmi precízneho poľnohospodárstva.
3. Stručný predpokladaný benefit objednávateľa produktu: Na základe zistených nedostatkov vo výžive zeleniny navrhnuté racionálne hnojenie sa prejaví v zlepšení kvality a úrody zeleniny a tým aj efektívnosti hnojenia a ekonomiky pestovania zeleniny na danej farme.
4. Rozsah činnosti poradcu v hodinách a cena poradenského produktu pre 1 objednávateľa produktu: Terénne poradenstvo bude predstavovať 10 hodín odborného výkonu a 20 hodín na odborné vyhodnotenie agrochemických rozborov pôdy a rastlín a vypracovanie písomnej správy s návrhom výživárskych opatrení. Celkový počet hodín na poradenský produkt pre 1 objednávateľa je 30 hodín.
5. Ďalšie špecifické náklady potrebné na výkon poradenstva: Agrochemické analýzy pôdy a listov zeleniny zabezpečí po dohode s objednávateľom poradca.
6. Návrh kritérií na kontrolu splnenia realizácie produktu: Doloženie písomnej správy s návrhom výživárskych opatrení na odstránenie výživárskeho problému pri pestovaní zeleniny. Spätná väzba od farmára o realizovateľnosti návrhov a o užitočnosti spolupráce s poradcom v písomnej forme.


Poradcovia pre daný produkt

Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Udržateľné poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, Špeciálna živočíšna produkcia
Priebeh zamestnaní: 01.10.2016: súčasnosť: samostatný projektový manažér, Agroinštitút Nitra, štátny podnik, Nitra (Slovensko), 01.10.2015-31.09.2016: Vedecko-výskumný pracovník, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Katedra špeciálnej zootechniky, Nitra (Slovensko). 01.03.2015-07.09.2015: Špecialista pre regionálny rozvoj a rozvoj vidieka, Kopaničiarsky región - miestna akčná skupina, Myjava (Slovensko). 01.10.2011-31.12.2012: Výskumný zamestnanec ECOVA Plus, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Katedra špeciálnej zootechniky, Nitra (Slovensko)
Kvalifikácia: 2018: Plemenárske služby Slovenskej republiky, štátny podnik, Kurz ovládania plemenárskych programov; 2016: Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov Košice, Ochrana zvierat počas usmrcovania, Odborná spôsobilosť: Dobré životné podmienky zvierat - príprava vedeckých príspevkov a odborných publikácií v oblasti živočíšnej výroby - Riešenie čiastkových úloh rozvoja vedy a techniky v rámci projektu "Excelentné centrum ochrany a využívania agrobiodiverzity PLUS", spoluriešiteľ projektu 1/2717/12 Etologické a fyziologické následky produkčnej záťaže a klimatických zmien na živočíšnu produkciu. Príprava projektu "Collaborative platform for ICT in Agricultural Extension in WB based on V4 best practices (AEWB-ICT)", príprava záverečnej správy The implementation of the "EU-Farm Advisory System" in Slovakia, vzdelávanie účastníkov v geopriestorovej žiadosti o podporu v rokoch 2017 - 2019, LPP-ERASMUS - Wageningen UR Livestock Research, Holandsko, 6 mesačná praktická stáž - výskum v oblasti správania poľnohospodárskych zvierat, Jihočeská univerzita v Českých Budějoviciach, ČR, Študijný intenzívny program "Ecological production systems for environmental and human health" Guru Gobind Singh Indraprastha University v Indii, Študijný intenzívny program "Corporate social responsibility" - Mendelova univerzita v Brne, ČR, Intenzívny program "Additional business opportunities in the rural landscape" - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre - Intenzívny kurz "Sustainability in Agriculture - Global Aspects"
Teritórium pôsobnosti: Trenčiansky kraj, Nitriansky kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Odbor: fytotechnický
Priebeh zamestnaní: 2001-2005: Oragro s.r.o., manažér služieb mechanizácie a agronóm; od r. 2006: N. U. Agrar CZ, poradca pre rastlinnú výrobu
Kvalifikácia: -
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre/Agronomická fakulta, Odbor: fytotechnický, 1991
Priebeh zamestnaní: 1995-súčasnosť: vysokoškolský učiteľ, Katedra agrochémie a výživy rastlín FAPZ, SPU v Nitre; 1994-1995: vedecko-výskumný pracovník, Katedra ochrany rastlín, FAPZ, SPU v Nitre Funkčné zaradenie: 2006-súčasnosť: docent v študijnom odbore 6.1.8 Agrochémia a výživa rastlín; 1995-2006: odborný asistent na Katedre agrochémie a výživy rastlín, FAPZ, SPU v Nitre.
Kvalifikácia: Osvedčenie o absolvovaní akreditovanej vzdelávacej aktivity - Vstupné vzdelávanie poradcov rezortu pôdohospodárstva 22.10.2002-24.10.2002.
Teritórium pôsobnosti: Nitriansky, Trnavský, Trenčiansky, Košický kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor:
Priebeh zamestnaní:
Kvalifikácia:
Teritórium pôsobnosti:
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: STU v Bratislave, Materiálové inžinierstvo a medzné stavy materiálov
Priebeh zamestnaní: NPPC - od 1.9.2022, od 1.8.2022 Živá Záhrada s.r.o., od 1.1.2022 Peda Vita výskumná organizácia
Kvalifikácia: Prax so štúdiom pôdnej biológie
Teritórium pôsobnosti: Leopoldov
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Univerzita Komenského, Bratislava
Priebeh zamestnaní: od 01.10.2021 NPPC VÚP Lužianky, od 01.03.2020 Živá Záhrada s.r.o. a Peda Vita OZ Výskumná organizácia
Kvalifikácia: Prax so štúdiom pôdnej biológie, Soil Food web inc. - Mikrobiológia pôdy a pedológia; Výživa a ochrana rastlín potravnou sieťou pôdy; Kompostovanie; Príprava tekutých kompostových prípravkov; Mikroskopia pôdy a kompostu; Projekty mikrobiálnej obnovy pôdy
Teritórium pôsobnosti: Leopoldov
Kontaktovať poradcu  

Potrebujete poradiť?

Vzdelávanie a poradenstvo

+421 37 7910 231

Po–Pia 8:00 – 15:00

Web

+421 37 7910 292

Po–Pia 8:00 – 15:00

Služby

+421 37 7910 234

Po–Pia 8:00 – 15:00

Hotel

+421 37 7910 111

Po–Pia 7:00 – 20:00