Edu: Virtuálne vzdelávacie prostredie

Pôdohospodárske poradenstvo

Katalóg poradenských produktov

Katalóg poradenských produktov

  Návrat na zoznam poradenských produktov

Vybrali ste si oblasť - 1. Rastlinná výroba / 1.6. Oživenie a rozšírenie repozitórií genetických zdrojov rastlín na farmách

Fokusová oblasť: 2B
Popis poradenského produktu

1. Názov poradenského produktu: Oživenie a rozšírenie repozitórií genetických zdrojov rastlín na farmách
2. Stručný popis poradenských činností: Zakladanie záložných kolekcií genetických zdrojov ovocných druhov hlavne starých pôvodných odrôd do malých farmárskych sadov, za účelom obohatenia sortimentu pre spotrebiteľa a do alejí, ktoré prispejú k ochrane a posilneniu biodiverzity v krajine. Možno očakávať repatriáciu krajových odrôd do pestovateľskej praxe, ako i uchovávanie diverzity genofondu pre výživu a poľnohospodárstvo na farmách mladých a malých poľnohospodárov.
3. Stručný predpokladaný benefit objednávateľa produktu: Oboznámiť mladých a začínajúcich farmárov s filozofiou pestovania plodín s predpokladom k reálnemu udržateľnému hospodáreniu na ornej pôde ako aj s výsledkami nevyhnutných technológií u nás a vo svete. Aktivita nepriamo predstavuje významný krok k záchrane a ochrane pôvodných odrôd a s tým spojených kultúrnych hodnôt národa. Rozširovanie počtu druhov rieši potravinovú bezpečnosť aj na úrovni menej známych, zabudnutých a netradičných druhov, ktoré je možné využiť súčasne aj pre sociálno-ekonomický rozvoj malých a stredných fariem. Mnohé z týchto druhov sú významné aj pre praktické využitie v ekologickom poľnohospodárstve. Benefitom pre objednávateľa je hlavne zabezpečenie diverzifikácie osevných postupov a primárnej rastlinnej produkcie s lepším ekonomickým efektom a tiež aj ekologizácia rastlinnej výroby so znižovaním vstupov vo forme agrochemikálií, agronomických zásahov, šetrné využívanie pôdy, rozvoj diverzity pôdnej mikroflóry, sociálne aspekty - vhodnosť pre malé a rodinné farmy, rozvoj a podpora zamestnanosti v menej rozvinutých regiónoch Slovenska, resp. zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných osôb a v neposlednom rade aj ekonomický efekt na jednotku plochy.
4. Rozsah činnosti poradcu v hodinách a cena poradenského produktu: 24 hodín ambulantného poradenstva priamo u objednávateľa, 24 hodín vypracovanie návrhu zabezpečenia oživenia a rozšírenia repozitórií genetických zdrojov rastlín, t.j. 48 hodín za rok.
5. Ďalšie špecifické náklady potrebné na výkon poradenstva: V prípade potreby, po dohode s objednávateľom vykonať analýzy rastlín a testovania.
6. Návrh kritérií na kontrolu splnenia realizácie produktu: Predloženie správy s návrhom riešení a opatrení v oblasti oživenia a rozšírenia repozitórií genetických zdrojov rastlín s vyjadrením objednávateľa o úspešnosti, resp. realizovateľnosti návrhov opatrení poradcu.


Poradcovia pre daný produkt

Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/ Záhradníctvo
Priebeh zamestnaní: od 2018 po súčasnosť: NPPC, VÚRV - Génová banka v Piešťanoch, vedúci Génovej banky SR, 2012-2018 - odborný redaktor AgroTV.sk; 2008-2012: šéfredaktor a redaktor odborných časopisov pre poľnohospodárstvo a záhradníctvo Profi Press SK, s.r.o.; od 2001-2018 podnikanie v záhradníctve - ovocinárstvo, krajinné inžinierstvo
Kvalifikácia: Inžinierske štúdium - odbor záhradníctvo, špecializácia: ovocinárske škôlkárstvo; Doktorandské štúdium: odbor záhradníctvo, klimatická zmena
Teritórium pôsobnosti: Nitriansky kraj, Trnavský kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/ Všeobecné poľnohospodárstvo
Priebeh zamestnaní: 2016-súčasnosť: SHR
Kvalifikácia:
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  

Potrebujete poradiť?

Vzdelávanie a poradenstvo

+421 37 7910 231

Po–Pia 8:00 – 15:00

Web

+421 37 7910 292

Po–Pia 8:00 – 15:00

Služby

+421 37 7910 234

Po–Pia 8:00 – 15:00

Hotel

+421 37 7910 111

Po–Pia 7:00 – 20:00